mreff på nätet

om demokrati och politik

FRA, övervakning, Orwell, riksdagen och våra medier

leave a comment »

Har under lång tid avhållit mig från att delta i den publika debatten om FRA och den utökning av uppdrag som riksdagen är på väg att besluta om den 17 juni 2008 kl. 15.30.

Sveriges riksdag, uppbackade och påhejade från såväl EU som USA, har under många år förhandlat och lagstiftat bort stora delar av våra grundlagsskyddade friheter och rättigheter – i stort sett helt och hållet utan förankring i folkviljan.

Jag har under denna tid förväntat mig ett den så kallade tredje makten skall utföra sitt uppdrag, gräva, murvla, skjuta från höften och ta ned såväl politiker som lobbyister på jorden igen.

Förslaget skulle ursprungligen ha klubbats redan förra året, men ”tack vare” Socialdemokraterna bordlade man förslaget ett år. ”Tack vare” på grund av att det var Socialdemokraterna som ursprungligen såg ”behovet” och utformade det första utkastet. Med tiden byttes regering och förslaget förfinades, inte så mycket i skrivna ord utan mer i talade ord och politiker och lobbyister jobbade hårt för att skönmåla förslaget.

Under hela denna tid är det inga journalister som tagit fram brösttonerna och förklarat för det svenska folket vad förslaget faktiskt handlar om. Endast små, korta notiser och ledare har passerat förbi och glömts bort, alltmedan det svenska folket varit fullt upptagna med diverse dokusåpor, höjda bensinpriser, galor och idoltävlingar.

Nu är det endast två veckor kvar innan beslutet, om politiker och lobbyister får som de vill, skall klubbas. Piratpartiet passade passande nog på att i lördags hålla en manifestation utanför Medborgarhuset på Medborgarplatsen i Stockholm. Uppslutningen begränsade sig till primärt piratpartister, tillika män i åldrarna 15-30 år och med en allmän uppenbarelse som inte är helt representativ för folket i övrigt. Så det blev en tillställning för redan övertygade, tyvärr.

Inte heller kunde någon nyhetsredaktions representanter skönjas, förutom den journalist från Computer Sweden som producerade den mig veterligen enda artikel Mediasverige lyckades producera om manifestationen och förslaget under helgen!

Våra massmedier är uppenbarligen okapabla att bevaka våra fri- och rättheter. Vem gör det då i deras ställe?

Tydligen är det de digitala medborgarna, i form av bloggare vi får lita till. Just nu surras det rejält i den så kallade bloggosfären angående Lex Orwell, FRA och lagförslaget. Knuff.se och intressant.se är webbsajter som håller koll på vad som är hett bland bloggarna. Det har hänt mer än en gång tidigare att massmedia fångat upp nyheter härifrån, men tydligen inte denna gång, trots att dessa ämnen varit på topplistorna länge.

Här följer några av de bloginlägg som tar upp manifestationen som massmedia missade: 1, 2, 3, 4, 5.

Rick Falkvinge, Piratpartiets partiledare, höll ett mycket bra, kärnfullt och avslöjande tal.

Kanske har Josh åtminstone en humoristisk förklaring till nuvarande skeende.

För mer information:

Digital idag – sajt för medborgarjournalistik, där man även hittar FRA-portalen med information och länkar

Oscar Swartz – skribent och förståsigpåare i det digitala Sverige som har många bra artiklar om detta ämne

Stoppa Storebror – Pär Ström med nyheter om övervakningssamhället

Annonser

Written by mreff

2008-06-02 den 10:46

Publicerat i demokrati

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: